InicioEconomíaConxemar pon o foco no consumo de peixe e en afrontar o...

Conxemar pon o foco no consumo de peixe e en afrontar o reto da sustentabilidade

O X Congreso inaugurouse este luns.

PUBLICADO O

- Advertisement -

O X Congreso Internacional Conxemar-FAO puxo o foco este luns en Vigo na necesidade de recuperar o consumo de peixe e de afrontar o reto das tres patas da sustentabilidade: social, económica e ambiental. Tal como indicou a organización, o evento concluíu esta tarde cun completo, confirmando así que se trata dunha cita “imprescindible” no calendario de todos os profesionais do sector da transformación e a comercialización de produtos do mar.

A inauguración contou coa presenza do presidente da Asociación Española de Almacenistas, Importadores, Transformadores e Exportadores de Produtos da Pesca e Acuicultura (Conxemar), Eloy García; do director adxunto de Pesca e Acuicultura da Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO), Audum Lem; da delegada da Xunta en Vigo, Marta Fernández-Tapias; do alcalde de Vigo, Abel Caballero, e da secretaria xeral de Pesca, Alicia Villauriz.

Eloy García explicou que a industria vive na actualización nun escenario que “a obriga a reiventarse unha vez máis”, a través da “innovación e o coñecemento”. Pola súa banda, Audum Lem puxo en valor que no foro “a industria participa activamente coas autoridades, apoiadas por expertos de todo o mundo”.

Pola súa banda, Caballero aproveitou a súa intervención para reivindicar Vigo como sede permanente da FAO. Ademais, criticou o regulamento comunitario que prohibe a pesca de fondo en 87 caladoiros do Océano Atlántico, que entrará en vigor o vindeiro domingo.

Ao longo do día, no Congreso leváronse a cabo varias sesións centradas en diferentes ámbitos como o económico, o transporte, os mercados ou o futuro do sector pesqueiro. Na primeira delas, a presidenta da Asociación Europea de Economistas Pesqueiros, Leyre Goti, explicou que a inflación actual é “multifactorial” desde os custos, a demanda e a parte monetaria e que comezou antes da guerra.

Fernando González Laxe, catedrádico en Economía Aplicada, coincidiu con Goti na súa análise da economía pesqueira actual e reivindicou que na Comisión Europea “falta conciencia do que representa o sector da pesca, que ten perspectivas de futuro”.

Na segunda sesión, centrada na loxística, analizouse a situación do transporte de mercadorías. Os expertos mostráronse “moi optimistas” de cara á resolución da problemática que se xerou a raíz do aumento do consumo durante a primeira etapa da pandemia. Neste sentido, o presidente da Autoridade Portuaria de Vigo, Jesús Vázquez Almuiña, fixo fincapé na necesidade de que os portos invistan en infraestruturas, aínda que moitas veces a sociedade non o entenda.

A terceira mesa tratou de mercados da pesca, onde o Sustainability Development Manager da compañía Bolton Food, Héctor Fernández, afirmou que a sustentabilidade é “social ou non o é” xa que “o contrario de sustentable é insustentable”. A última sesión do día abordou as estratexias futuras sobre alimentación. O debate abriuno Audum Lem, que defendeu o traballo de todos para responder os retos do cambio climático, tanto industrias como gobernos.

ÚLTIMAS

Localizan tres polisóns, dous menores, ocultos nun camión que ía embarcar cara ao Reino Unido

Axentes da Policía Nacional, da Garda Civil e da Policía Portuaria de Vigo localizaron...

Investigan o crime dun home apuñalado na antiga estación de autobuses de Vigo

A muller detida como suposta autora do homicidio dun home na antiga estación de...

Fin á folga en Radioloxía en Vigo: o Sergas acepta sumar un terceiro médico de garda

O Servizo Galego de Saúde (Sergas) e radiólogos de Vigo alcanzaron este xoves un...

Morre apuñalado un home na antiga estación de bus en Vigo

Un home faleceu na tarde deste xoves en Vigo tras ser apuñalado na contorna...