A Asociación Española de Almacenistas, Importadores, Transformadores e Exportadores de Produtos da Pesca e Acuicultura (Conxemar), e o grupo sanitario Vithas investigarán durante polo menos un ano os beneficios do consumo de peixe na saúde e a prevención de enfermidades.
Nesta iniciativa tamén participan a Universidade de Vigo, a través da Facultade de Bioloxía, a CEU San Pablo de Madrid, a través da Facultade de Medicina, e a Fundación Vithas. Os distintos proxectos de investigación acordados presentaranse o próximo 5 de outubro durante a 24ª edición da Feira Internacional de Produtos do Mar e Conxelados Conxemar.
Así se recolle nun convenio subscrito en Vigo polo presidente de Conxemar, Eloy García Alvariza, o director xeral de Vithas, Pedro Rico, e o reitor da Universidade de Vigo, Manuel Reigosa Roger, nun acto no que tamén estiveron presentes, a directora xeral de Conxemar, Yobana Bermúdez, o xerente de Vithas en Vigo, Ciro Cabezas; e o decano da Facultade de Medicina da Universidade CEU San Pablo de Madrid, Pedro Chivato.
Tamén estiveron presentes o director corporativo de Asistencia, Calidade, Innovación e Docencia de Vithas e vicepresidente da Fundación Vithas, David Baulenas; a coordinadora das investigacións de Vithas e Conxemar, a Idoya Sanluis; e a responsable Comercial e de Experiencia Paciente de Vithas Vigo, Catalina Lamas.
Esta é a primeira iniciativa de investigación que emprenden conxuntamente Vithas e Conxemar para pór en valor os beneficios en saúde do consumo de peixe. Para iso, colaborarán diversos médicos e investigadores de Vithas no seguimento dos voluntarios de entre 18 e 45 anos, aos que se lles medirán diversos parámetros ao longo de, polo menos, un ano.
OS RESULTADOS COÑECERANSE EN 2024
No último cuadrimestre de 2024 coñeceranse os primeiros resultados desta investigación que se diferencia doutras precedentes en que se realizará cunha cohorte de persoas ás que se lles fará un seguimento ao longo do tempo. Vithas e Conxemar consideran que precisamente o seguimento no tempo é o único método de estudo epidemiolóxico que permite aos investigadores observar cambios na saúde; e axudan a identificar os factores de risco asociados con enfermidades crónicas como o cancro ou as enfermidades cardiovasculares, entre outras.