Persoal investigador do Instituto Español de Oceanografía (IEO) de Vigo, xunto ao Instituto Portugués do Mar e da Atmosfera e á Universidade Politécnica de Valencia, desenvolveron un novo procedemento estatístico para mellorar a estimación da talla de madurez da pescada. O obxectivo desta técnica é calcular a madurez desta especie usando datos de diversas fontes, o que permite estimar o potencial reprodutivo da mesma e mellorar as avaliacións do estado de saúde das súas poboacións.
“Unha mellor estimación da madurez brinda unha comprensión máis profunda do comportamento biolóxico da poboación e conduce a unha avaliación máis precisa do potencial reprodutivo”, explicou a investigadora do Centro Oceanográfico de Vigo e primeira autora do estudo, Marta Cousido. Segundo ela, esta mellora incidirá directamente na xestión das poboacións de recursos mariños, non só da pescada, senón doutras especies.
Tal como explicou o IEO nun comunicado, a estimación deste parámetro supón un reto científico, xa que adoita implicar a integración de información de diferentes áreas espaciais, en ocasións con gran disparidade no número de mostras en cada área, o que pode supor un rumbo nos resultados.
Este novo estudo propón un procedemento estatístico que estima a madurez integrando diversas fontes de datos nun só modelo. “O desafío consistiu en desenvolver un procedemento estatístico que permitise a integración da información provinte de ambas as áreas espaciais (costa portuguesa e española), garantindo que a disparidade no número de mostras de ambas as rexións non afectase á imparcialidade dos resultados”, indicou Cousido.
“Se a talla de madurez fose similar en ambas as áreas, poderiamos combinar os datos de maneira directa e utilizar un modelo sinxelo para estimar a madurez en toda a poboación. Con todo, no caso da pescada, contamos con evidencias que indican a existencia dun gradiente latitudinal na talla de madurez. Noutras palabras, observamos que a talla de madurez é menor na costa portuguesa que na costa atlántica galega e o mar Cantábrico. Esta necesidade de integración e estimación dunha única talla de madurez débese a que o modelo de avaliación utilizado para a pescada non permite considerar dous valores distintos para a talla de madurez”, continúa a investigadora.