InicioEconomíaMuiñada de resistencia para defender o millo galego

Muiñada de resistencia para defender o millo galego

A organización da Festa do Millo Corvo en Bueu proxecta crear unha agrupación de produtores.

PUBLICADO O

- Advertisement -

A Asociación Cultural Meiro, de Bueu, organizadora da Festa do Millo Corvo, declarada de Interese Turístico de Galicia, está a desenvolver un proxecto para impulsar unha agrupación de produtores desta variedade autóctona de millo que se caracteriza pola cor negra dos seus grans, de aí o nome de “millo corvo”.

A presidenta da Asociación Cultural Meiro, Vitoria Martínez, confía en que esta iniciativa, aínda en fase inicial, contribúa a “implicar a máis xente na conservación dun patrimonio alimentario, unha cultura e unhas tradicións” que na comarca do Morrazo son algo “único”, non só polo seu valor a nivel social e turístico, senón tamén porque poden ter “saídas comerciais”.

O estado de alarma sanitaria decretado o pasado mes de marzo motivou a cancelación da XXII Festa do Millo Corvo que se ía a celebrar o primeiro fin de semana de abril, por iso a Asociación Cultural Meiro, en colaboración co Concello de Bueu, organizou unha “muiñada simbólica, de resistencia”, como a cualificou Vitoria Martínez, para evitar que a celebración deste ano queda “en branco”.

Así, en grupos de 20 persoas en horarios de mañá e tarde, realizáronse senllas rutas de sendeirismo ao longo do río Bispo-Frade polos muíños de Trasouto e Canudo, que concluíron cunha “muiñada de millo corvo” no muíño da Presa, que é o único en funcionamento. Para iso, seguíronse os protocolos de seguridade, con uso de máscara e hidroxel e aforamento limitado a dúas persoas no acceso ao habitáculo.

Actualmente a asociación realiza a plantación e recolección desta variedade de millo en dúas parcelas situadas na contorna de Meiro. No entanto, a presenza de xabaril dificulta a obtención da colleita polos danos nos cultivos. “O campo vai cada vez a menos”, lamentou Vitoria Martínez, pola falta de substitución xeracional, as desfeitas dos animais e a falta de axudas para compensar as perdas.

No entanto, sostén que este colectivo segue “resistindo e loitando para que non se perda” a sementeira deste millo que, ademais, segue os parámetros da agricultura tradicional sen abonos nin herbicidas, de maneira ecolóxica. Precisamente, o “millo corvo” foi o primeiro produto galego en formar parte da “Arca do gusto”, un catálogo internacional de produtos con arraigamento cultural e en perigo de extinción vinculado ao movemento ‘Slow Food’.

Ademais, cada ano o Encontro-Degustación do Millo Corvo acollía a reunión ‘Slow Food’ a nivel autonómico, xunto con casetas de exposición e venda de produtos orgánicos e naturais, talleres e charlas sobre agricultura, gastronomía, saúde ou natureza con participantes procedentes de diversos puntos de Galicia, Portugal, México, Arxentina ou Chile, entre outros países.

A XXII edición, frustrada este ano pola pandemia de COVID-19, ía ter como novidade a presentación dunha cervexa natural elaborada con “millo corvo”, malta de cebada, lúpulo, fermento e auga.

ÚLTIMAS

Cinco feridos nun accidente en Mos

Cinco persoas resultaron feridas na mañá deste sábado ao chocar frontalmente dous vehículos no...

Vigo rexeita o recurso de Ryanair e mantén a sanción por reducir voos

O Concello de Vigo confirmou o rexeitamento do recurso de reposición presentado pola aeroliña Ryanair contra a sanción imposta pola...

Caballero impulsa accións legais pola exclusión de Vigo como sede do Mundial 2030

O Concello de Vigo iniciou os trámites para estudar unha posible reclamación xurídica fronte...

195 millóns: o custe do novo contrato entre SERGAS e Povisa

O Servizo Galego de Saúde (Sergas) e o Hospital Ribera Povisa de Vigo finalmente...