Un taller impulsado pola FAO concenciará sobre a capacidade dos portos azuis para odesenvolvemento sustentable

O evento será virtual e tratará de avanzar no deseño da iniciativa de Portos Azuis e de abordar as directrices que marcan a conversión nos mesmos.

O presidente do Porto de Vigo, Jesús Vázquez Almuiña, participa na inauguración do taller. PORTO DE VIGO

Un taller virtual impulsado pola Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO) con Vigo como sede busca concienciar sobre a capacidade dos portos azuis para promover o desenvolvemento sustentable da súa contorna.

En concreto, este mércores inaugurouse a terceira edición do taller de portos pesqueiros azuis da FAO, que se desenvolverá de modo virtual ata este xoves e contará coa participación de máis dun centenar de portos, institucións e organismos internacionais, segundo detallou o Porto de Vigo.

A FAO coordina a iniciativa de Portos Azuis para a xeración de valor sustentable ante a importancia da economía mariña sustentable e inclusiva sinalada por un órgano auxiliar da mesma, o Comité de Pesca (COFI).

Mediante o encontro virtual que se celebra esta semana, aspírase a avanzar no deseño da iniciativa de Portos Azuis e a abordar as directrices que marcan a conversión nos mesmos, así como a intercambiar experiencias sobre os seus retos. Tamén se buscará profundar no acceso aos mercados e a rastrexabilidade.

O evento foi inaugurado este mércores nun acto no que participaron o presidente do Porto, Jesús Vázquez Almuiña; a conselleira do Mar, Rosa Quintana; o presidente de Portos do Estado, Francisco Toledo; e o representante da FAO, John Ryder. Deste xeito, as institucións buscaron mostrar a súa unidade para que España, Galicia e Vigo xoguen un papel relevante na futura rede de Portos Azuis da entidade da ONU.

DESENVOLVEMENTO SUSTENTABLE DA CONTORNA

Neste contexto, Vázquez Almuiña puxo en valor o papel dos portos no desenvolvemento sustentable da súa contorna e insistiu na necesidade da colaboración entre os mesmos. Por iso, manifestou o seu compromiso para compartir a experiencia do Porto de Vigo, reforzar capacidades e “desenvolver proxectos innovadores entre todos”.

Ademais, o presidente de Portos do Estado resaltou a aposta desta institución por “formar parte dunha forma activa” da creación da rede de portos azuis que impulsa a FAO. Así, fixo fincapé no impacto que exerce un porto en termos económicos e “na preservación do medioambiente a través de accións concretas encamiñadas á recuperación de fondos, a autosuficiencia enerxética e a protección da flora e fauna, entre outros”.

Pola súa banda, a conselleira do Mar subliñou a necesidade de aproveitar a experiencia da comunidade e xerar espazos de encontro entre axentes económicos, sociais e ambientais. De face ao futuro, defendeu que o sector debe avanzar en aspectos como a rastrexabilidade dos produtos pesqueiros, a economía circular, a profesionalización dos traballadores do mar, a visibilización do rol da muller e o valor dos produtos pesqueiros para adaptarse ás novas esixencias do mercado.