InicioMedio Ambiente e PatrimonioO veganismo advirte: o consumo de carne ameaza o futuro do planeta...

O veganismo advirte: o consumo de carne ameaza o futuro do planeta e da especie humana

As consecuencias da nosa alimentación van máis aló do que pensamos.

PUBLICADO O

- Advertisement -

O número de vexetarianos e veganos non deixa de medrar nos últimos tempos en todo o mundo, igualando xa esta cifra ao número de persoas coa cidadanía europea. E isto é algo que alegra a Sara Lago, activista que un día saltaba prazas de touros e a día de hoxe ofrece cursos de cociña, tanto básicos como para hosteleiros, cun proxecto titulado ‘Cúrcuma y pimienta’.

Porque a alimentación que escollemos afecta a moitos máis niveis dos que podemos pensar a simple vista, como denuncia un extensísimo informe da Federación das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO), titulado “La oscura sombra del ganado”.

Tamén é o asunto do celebrado documental de Kip Andersen ‘Cowspiracy’ (xogo de palabras entre os nomes comúns de ‘vaca’ e ‘conspiración’ en inglés), co famoso actor Leonardo DiCaprio como productor executivo.

 

Este documental asegura que a industria da carne produce máis gases de efecto invernadoiro que o sector do transporte enteiro (é dicir, coches, trens, avións, barcos…), e  o considera o principal causante da degradación medioambiental.

Así, o protagonista de Cowspiracy intentaba aforrar auga duchándose rápido, pero despois descobre que a produción dunha hamburguesa de 215 gramos precisa de máis de 600 litros; ou que se hai 20.000 anos os animais salvaxes tiñan para si o 98% da biomasa natural e os humanos empregaban o 1%, agora as proporcións invertíronse: 98% para persoas e animais domésticos, e un 1% quédalle á fauna.

A gandería aparece ata como causante da deforestación amazónica, talándose o equivalente a un estadio de fútbol americano cada segundo para satisfacer o noso consumo de carne e derivados.

Seguindo este argumentario, alimentar outros mamíferos ata a idade adulta para consumo humano supón un custe de recursos tan grande que se continúa a crecer a poboación (nunha década seremos xa 8.000 millóns de persoas), e esta non abandona a alimentación carnívora, pode chegarse a unha situación de colapso. “Unha soa vaca precisa uns 64 quilos de comida diaria, e no mundo temos xa 70.000 millóns de animais domésticos”, reflicte o documental: “Hai gente que pasa fame mentres a metade dos granos que producimos son para consumo animal”.

Espazo natural, pobo de O Foxo/ Miguel Núñez

Ante todos estes datos, revélase a gandería, defende Lago, como “unha das causas principais da deforestación, e unha das atividades máis contaminantes”, mentres avanzan as investigacións para crear carne de laboratorio, e así non estar obrigados, tarde ou cedo, a cambiar a nosa alimentación.

Tralas ‘enerxías limpas’, nace así un novo sector, o da ‘carne limpa’, creada in vitro e sen sufrimento animal. Neste incipiente sector están a apostar desde a empresa vasca Biotech Foods ata o mesmísimo Bill Gates.

“Xa foron logrados, e poden atoparse en supermercados de Alemaña, Inglaterra ou EE.UU, vexetais con sabores que imitan á carne”, revela a activista. Ela e o animalismo abogan por un mundo “sen especismo, a discriminación contra os animais, igual que lentamente disminúen o sexismo ou o racimo. A conciencia e o respecto polos animais está avanzando. O asasinato dunha perra provocou mobilizacións en Barcelona, por exemplo”, recorda.

Comida Vegana
Sara Lago / Miguel Nuñez

“Hai 70 anos non habería unha manifestación por algo así, o cal demostra que cada vez hai máis conciencia, non se acepta a tortura por que si”, celebra.

E, para convencer a máis persoas para loitar pola causa, recomenda Lago que “hai que falar dunha maneira asertiva, porque a xente se sinte atacada, e os nosos egos dolidos. Cando cheguei ao veganismo por vez primeira tamén poñía excusas, porque o modelo de alimentación é algo que levas seguindo moito tempo, intentas xustificarte”.

Xente do rural, moi preto da cidade /Miguel Nuñez

Cambiou foi por motivios éticos: “Comprendín que, se profundizaba, non había grandes diferencias entre a miña vida e a dun porco ou un can, e polo tanto se podo alimentarme doutras cousas, non hai razón para alimentarme de animais. O feito de pertencer á especie humana non me da ningún dereito sobre outras co mesmo desexo de estar no mundo. Non é relevante o envoltorio, senón a capacidade de poder vivir e sentir. Non existe ningunha xustificación moral válida”.

Hai tamén outros motivos que están a achegar a un número crecente de persoas ao veganismo: a saúde, a responsabilidade moral non xa con outras especies senón polo esgotamento do planeta ou a fame…

Cando Lago converteuse a este movemento, hai dúas décadas, era pioneira. Agora son moitos máis: “Coñezo casos de nenos e nenas de 8 anos que visitaron un matadoiro e teñen tal nivel de empatía que xa deixaron os produtos de orixe animal. Agora hai moitas facilidades: toda a información ao respecto, e produtos moi variados, ata chourizos veganos”.

ÚLTIMAS

Absolto o acusado de violar a unha moza durmida pola falta de consistencia da versión da denunciante

A sección quinta da Audiencia Provincial de Pontevedra, con sede en Vigo, ditou sentenza na que...

Condenan a 2 anos de cárcere a unha americana que estafou máis de 158.000 dólares a unha firma viguesa de produtos do mar

A sección quinta da Audiencia Provincial de Pontevedra, con sede en Vigo, acolleu este...

A xuíza acorda o arquivo da causa contra o detido na rúa Mestre Montes por agredir supostamente á súa nai cun garfio

A xuíza de instrución 2 de Vigo acordou o sobresemento e arquivo das actuacións...

Detidos dous homes na rúa Cánovas del Castillo por supostos roubos con forza no interior de 15 coches estacionados

Axentes da Policía Nacional da Comisaría de Vigo detiveron a dous homes como presuntos autores de...