Unha investigadora da UVigo crea métodos xenéticos que optimizan stocks de pescada e bacallau

Tal como recolle o Diario da Universidade de Vigo (DUVI), a procura de novas especies cultivables é "imprescindible" para o desenvolvemento da acuicultura en Galicia, pero tamén é unha ferramenta para protexer determinados tipos de peixes que están sometidos a unha situación de sobrepesca.

Arquivo - María Fernández Míguez, investigadora da UVigo que desenvolveu ferramentas xenéticas para optimizar os stocks de pescada e bacallau.. UVIGO - Arquivo

A investigadora do grupo ReXenMar do Centro de Investigación Mariña da Universidade de Vigo (UVigo) María Fernández Míguez desenvolveu ferramentas xenéticas para optimizar os stocks de pescada e bacallau.

Tal como recolle o Diario da Universidade de Vigo (DUVI), a procura de novas especies cultivables é “imprescindible” para o desenvolvemento da acuicultura en Galicia, pero tamén é unha ferramenta para protexer determinados tipos de peixes que están sometidos a unha situación de sobrepesca.

Por iso, a tese de doctoramiento de María Fernández Míguez centrouse no desenvolvemento e na aplicación de ferramentas xenéticas para potenciar a optimización de stocks da pescada e do bacallau, investigando a secuenciación xenética das devanditas especies e así axudar na selección de proxenitores en cultivo.

A diversificación das especies cultivables en acuicultura implica desafíos durante etapas temperás da vida, como a baixa supervivencia ou as malformacións, moitas delas debido ao descoñecemento do manexo destas novas especies, explican desde a UVigo.

Os resultados da tese permitirán avanzar en diferentes aspectos, xa que o coñecemento da xenética das especies pode ser empregado en relación coa fraude comercial, é dicir, na venda de especies próximas que non sexan a que se anuncia.

Ademais, tamén permite protexer á especie da sobrepesca, axustando as cotas tendo en conta a recuperación da especie baseándose nos datos históricos rexistrados. Tamén abre as portas a un cultivo da pescada e do bacallau máis eficiente e con menos custos.