InicioEconomíaMuiñada de resistencia para defender o millo galego

Muiñada de resistencia para defender o millo galego

A organización da Festa do Millo Corvo en Bueu proxecta crear unha agrupación de produtores.

PUBLICADO O

A Asociación Cultural Meiro, de Bueu, organizadora da Festa do Millo Corvo, declarada de Interese Turístico de Galicia, está a desenvolver un proxecto para impulsar unha agrupación de produtores desta variedade autóctona de millo que se caracteriza pola cor negra dos seus grans, de aí o nome de “millo corvo”.

A presidenta da Asociación Cultural Meiro, Vitoria Martínez, confía en que esta iniciativa, aínda en fase inicial, contribúa a “implicar a máis xente na conservación dun patrimonio alimentario, unha cultura e unhas tradicións” que na comarca do Morrazo son algo “único”, non só polo seu valor a nivel social e turístico, senón tamén porque poden ter “saídas comerciais”.

O estado de alarma sanitaria decretado o pasado mes de marzo motivou a cancelación da XXII Festa do Millo Corvo que se ía a celebrar o primeiro fin de semana de abril, por iso a Asociación Cultural Meiro, en colaboración co Concello de Bueu, organizou unha “muiñada simbólica, de resistencia”, como a cualificou Vitoria Martínez, para evitar que a celebración deste ano queda “en branco”.

Así, en grupos de 20 persoas en horarios de mañá e tarde, realizáronse senllas rutas de sendeirismo ao longo do río Bispo-Frade polos muíños de Trasouto e Canudo, que concluíron cunha “muiñada de millo corvo” no muíño da Presa, que é o único en funcionamento. Para iso, seguíronse os protocolos de seguridade, con uso de máscara e hidroxel e aforamento limitado a dúas persoas no acceso ao habitáculo.

Actualmente a asociación realiza a plantación e recolección desta variedade de millo en dúas parcelas situadas na contorna de Meiro. No entanto, a presenza de xabaril dificulta a obtención da colleita polos danos nos cultivos. “O campo vai cada vez a menos”, lamentou Vitoria Martínez, pola falta de substitución xeracional, as desfeitas dos animais e a falta de axudas para compensar as perdas.

No entanto, sostén que este colectivo segue “resistindo e loitando para que non se perda” a sementeira deste millo que, ademais, segue os parámetros da agricultura tradicional sen abonos nin herbicidas, de maneira ecolóxica. Precisamente, o “millo corvo” foi o primeiro produto galego en formar parte da “Arca do gusto”, un catálogo internacional de produtos con arraigamento cultural e en perigo de extinción vinculado ao movemento ‘Slow Food’.

Ademais, cada ano o Encontro-Degustación do Millo Corvo acollía a reunión ‘Slow Food’ a nivel autonómico, xunto con casetas de exposición e venda de produtos orgánicos e naturais, talleres e charlas sobre agricultura, gastronomía, saúde ou natureza con participantes procedentes de diversos puntos de Galicia, Portugal, México, Arxentina ou Chile, entre outros países.

A XXII edición, frustrada este ano pola pandemia de COVID-19, ía ter como novidade a presentación dunha cervexa natural elaborada con “millo corvo”, malta de cebada, lúpulo, fermento e auga.

ÚLTIMAS

O TSXG confirma a condena a comuneiros de Cabral, que deben reverter as obras dun parking en Peinador

OO Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG) ratificou o fallo do Xulgado do Contencioso-Administrativo número...

O BNG de Vigo denuncia a falta de auga potable no IES de Beade, e goberno local e Xunta cúlpanse mutuamente

O grupo municipal do BNG en Vigo denunciou este luns que o IES de...

A Deputación envía ao Concello o convenio para a bancada de Gol, que podería asinarse “esta semana”

A Deputación de Pontevedra enviou este luns ao Concello de Vigo o convenio para a reforma da bancada de...

A taxa de criminalidade increméntase no primeiro trimestre un 5,3% en Vigo

A taxa de criminalidade creceu un 16,4% no primeiro trimestre deste ano na cidade...