InicioEconomíaMuiñada de resistencia para defender o millo galego

Muiñada de resistencia para defender o millo galego

A organización da Festa do Millo Corvo en Bueu proxecta crear unha agrupación de produtores.

PUBLICADO O

- Advertisement -

A Asociación Cultural Meiro, de Bueu, organizadora da Festa do Millo Corvo, declarada de Interese Turístico de Galicia, está a desenvolver un proxecto para impulsar unha agrupación de produtores desta variedade autóctona de millo que se caracteriza pola cor negra dos seus grans, de aí o nome de “millo corvo”.

A presidenta da Asociación Cultural Meiro, Vitoria Martínez, confía en que esta iniciativa, aínda en fase inicial, contribúa a “implicar a máis xente na conservación dun patrimonio alimentario, unha cultura e unhas tradicións” que na comarca do Morrazo son algo “único”, non só polo seu valor a nivel social e turístico, senón tamén porque poden ter “saídas comerciais”.

O estado de alarma sanitaria decretado o pasado mes de marzo motivou a cancelación da XXII Festa do Millo Corvo que se ía a celebrar o primeiro fin de semana de abril, por iso a Asociación Cultural Meiro, en colaboración co Concello de Bueu, organizou unha “muiñada simbólica, de resistencia”, como a cualificou Vitoria Martínez, para evitar que a celebración deste ano queda “en branco”.

Así, en grupos de 20 persoas en horarios de mañá e tarde, realizáronse senllas rutas de sendeirismo ao longo do río Bispo-Frade polos muíños de Trasouto e Canudo, que concluíron cunha “muiñada de millo corvo” no muíño da Presa, que é o único en funcionamento. Para iso, seguíronse os protocolos de seguridade, con uso de máscara e hidroxel e aforamento limitado a dúas persoas no acceso ao habitáculo.

Actualmente a asociación realiza a plantación e recolección desta variedade de millo en dúas parcelas situadas na contorna de Meiro. No entanto, a presenza de xabaril dificulta a obtención da colleita polos danos nos cultivos. “O campo vai cada vez a menos”, lamentou Vitoria Martínez, pola falta de substitución xeracional, as desfeitas dos animais e a falta de axudas para compensar as perdas.

No entanto, sostén que este colectivo segue “resistindo e loitando para que non se perda” a sementeira deste millo que, ademais, segue os parámetros da agricultura tradicional sen abonos nin herbicidas, de maneira ecolóxica. Precisamente, o “millo corvo” foi o primeiro produto galego en formar parte da “Arca do gusto”, un catálogo internacional de produtos con arraigamento cultural e en perigo de extinción vinculado ao movemento ‘Slow Food’.

Ademais, cada ano o Encontro-Degustación do Millo Corvo acollía a reunión ‘Slow Food’ a nivel autonómico, xunto con casetas de exposición e venda de produtos orgánicos e naturais, talleres e charlas sobre agricultura, gastronomía, saúde ou natureza con participantes procedentes de diversos puntos de Galicia, Portugal, México, Arxentina ou Chile, entre outros países.

A XXII edición, frustrada este ano pola pandemia de COVID-19, ía ter como novidade a presentación dunha cervexa natural elaborada con “millo corvo”, malta de cebada, lúpulo, fermento e auga.

ÚLTIMAS

Caballero, contra as peaxes na A-52 e A-55: “As construtoras que se dediquen a contruír”

O alcalde de Vigo, Abel Caballero, arremeteu este venres contra a proposta da patronal...

Abel Caballero tacha de “bobada” a proposta do PP para o centro de asociacións

O alcalde de Vigo, Abel Caballero, negou este venres que poña problemas á Xunta...

A praia a Calzoa, a difícil convivencia entre liberdade canina e respecto pola natureza

Celebridades como o exfutbolista Vlado Gudelj e o músico Abraham Cupeiro participan na campaña...

Detido un home en Vigo por saltar unha orde de afastamento dunha muller coa que foi sorprendido discutindo na rúa

Axentes da Policía Local de Vigo detiveron a un home de 44 anos de...