Un proxecto no que participan expertos de universidades, centros de investigación e centros tecnolóxicos de Galicia e Portugal busca fomentar a investigación e a innovación na explotación das macroalgas.
O consorcio está conformado polo Instituto Politécnico dá Garda, a Universidade Católica Portuguesa (UCP) e a Universidade de Porto, pola parte lusa. En Galicia tamén participan o Centro Tecnolóxico do Mar (Fundación CETMAR) e a Universidade de Vigo (UVigo) nesta iniciativa que lidera Anfaco-Cecopesca, segundo trasladou a patronal conserveira nun comunicado.
En concreto, o proxecto ALGALUP, que conta cun prazo de execución dun ano do que transcorreron seis meses, está financiado polo Fondo Europeo de Desenvolvemento Rexional (Feder) no marco do programa de cooperación Interreg V A España- Portugal (POCTEP) 2014-2020.
Así, céntrase na investigación do potencial de especies pouco ou nada explotadas de macroalgas, no impulso do seu cultivo e na potenciación de novas formas de aproveitamento para a alimentación, aplicacións biomédicas e cosméticas e a nutrición en acuicultura.
Durante a primeira parte do desenvolvemento desta iniciativa constituíuse unha rede conformada por 42 expertos de ambos os países para potenciar o intercambio dos seus coñecementos respecto da explotación e o aproveitamento de macroalgas. Ademais, revisouse a estado da arte da explotación destas especies a nivel mundial, europeo e na zona de Galicia e Portugal para estudar as oportunidades que ofrece o sector.
Así mesmo, neste momento atópase en proceso de desenvolvemento un estudo de mercado realizado a partir de datos de explotación, cultivo e comercio da Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO), o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación e a Xunta.
No marco de ALGALUP tamén se analizan as condicións óptimas para cultivar as especies de macroalgas ‘Codium’, ‘Osmundea pinnatifida’ e ‘Lamaninaria’. Así, estúdanse os medios e a concentración de macronutrientes, ademais de programas de iluminación en relación á lonxitude de onda, a intensidade, o fotoperiodo e as combinacións destes parámetros.
PRESENZA DE ESPECIES
Do mesmo xeito, revísase a presenza de varias especies de macroalgas en Galicia e Portugal cada tres meses. Tamén se atopa en proceso a realización dunha caracterización do perfil nutricional e a bioactividad dos polisacáridos e os demais compoñentes para determinar as súas posibles aplicacións.
Adicionalmente, o proxecto contempla a execución de probas enfocadas no desenvolvemento de novos produtos de alimentación humana. Para iso, intégrase a ‘Codium’ en conservas e pratos preparados e avalíase o seu rendemento tras varios procesos de secado. Ademais, estúdase a utilización de algas e polisacáridos derivados en penso de rodaballo.
O segundo semestre de execución de ALGALUP permitirá continuar o desenvolvemento de novos produtos e a procura de oportunidades para valorizar as macroalgas mediante aplicacións nos sectores farmacéutico e cosmético.
A iniciativa tamén comprenderá o deseño e a implementación de plans de transferencia dos resultados a empresas que presentan dificultades para realizar investimentos e procesos de modernización tecnolóxica, así como para levar a cabo actividades de innovación debido ao seu pequeno tamaño.