O presidente de ARVI esixe un IVE superreducido para o peixe e avoga por impartir educación nutricional en colexios

A Xunta di que tamén quere incorporar o peixe á "forma de vida" e de "alimentarse" das novas xeracións.

O presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo, e o presidente da Cooperativa de Armadores de Pesca do Porto de Vigo (ARVI), Javier Touza, durante o V Conferencia Internacional ARVI sobre o Futuro da Pesca. XUNTA

O presidente da Cooperativa de Armadores de Pesca do Porto de Vigo (ARVI), Javier Touza, demandou a aplicación do Imposto ao Valor Agregado (IVE) superreducido do 4 por cento ao peixe –na actualidade sitúase no 10 por cento– e avogou por impartir unha materia de educación nutricional nos colexios.

Durante a súa intervención no V Conferencia Internacional ARVI sobre o Futuro da Pesca, celebrada este mércores en Vigo, presentou o proxecto EduKsano da cooperativa, que busca que a nutrición se aborde como unha materia troncal nos centros educativos.

Así, detallou que se aspira a trasladar ás administracións a necesidade dunha normativa que regule a inclusión desta materia na Educación primaria e Secundaria. Ao proxecto EduKsano, promovido por ARVI, sumáronse 16 asociacións do sector primario, así como a industria alimentaria, chefs de distintos países europeos, consumidores e pais.

Esta proposta inspirouse no modelo ‘shokuiku’, a través da que o Goberno de Xapón implantou en 2005 o ensino nutricional nos centros educativos. Deste xeito, o país nipón conseguiu situarse entre os que menor taxa de obesidade presenta a nivel mundial.

CONSUMO DE PEIXE

A maiores, Javier Touza sinalou a importancia de fomentar o consumo do peixe entre os mozos e os nenos ante unha tendencia decrecente da demanda deste produto por estes colectivos.

Nese sentido, o presidente da Xunta, Alberto Núñez Feijóo, remarcou a importancia dunha correcta alimentación, xa que, segundo remarcou, nos últimos 40 anos, o número de nenos e adolescentes que padecen obesidade pasou de 11 a 124 millóns, de acordo coa Organización Mundial da Saúde (OMS).

O titular do Goberno galego puxo o foco no feito de que a obesidade é un problema de saúde e, por iso, valorou a iniciativa promovida por ARVI para concienciar sobre a importancia dunha educación nutricional. Así mesmo, lembrou a relevancia da pesca en Galicia e asegurou que a comunidade e este sector son “sinónimos”. De feito, lembrou que, pese ao descenso rexistrado no consumo deste produto, a Comunidade galega mantense en valores superiores á media estatal.

CONCIENCIACIÓN DOS MOZOS

Tamén avanzou que, despois de verán, a Xunta porá en marcha unha iniciativa para concienciar aos mozos de entre 18 e 35 anos da importancia de consumir peixe. Segundo indicou, este programa levará a cabo dun modo “directo e dixital”.

O director xeral de Ordenación Pesqueira e Acuicultura, Ignacio Gandarias, incidiu na necesidade de que o peixe se incorpore á “forma de vida” e de “alimentarse” das novas xeracións e eloxiou o labor levado a cabo neste sentido por parte de ARVI con EduKSano.

Ademais, a terceira tenente de alcalde de Vigo, Elena Espinosa, sinalou que os beneficios que o consumo deste alimento comporta no desenvolvemento intelectual dos nenos e insistiu na importancia de defender a sustentabilidade da alimentación, así como a dos mares e océanos.

Sobre ese punto, o presidente da Autoridade Portuaria, Enrique López Veiga, lembrou a xestión sustentable dos mares levada a cabo desde Galicia. Ademais, definiu o labor do sector pesqueiro da comunidade como respectuosa coa normativa vixente e condenou que algunhas organizacións opten por “pintar” buques de traballadores galegos para defender a protección do medioambiente.

MESAS REDONDAS

O deputado da Deputación de Pontevedra Carlos López Font valorou tamén a realización de mesas redondas sobre a educación nutricional a través desta conferencia, así como sobre o futuro da pesca e a súa sustentabilidade. Así, defendeu que expor estes temas é equivalente a abordar o “futuro” da cidade e a provincia, cuxa relación coa pesca puxo en valor.

Tamén lembrou que este acto é o preludio do Vigo Seafest, do que asegurou que permite mostrar a importancia da pesca na zona. En concreto, este evento gastronómico celebrarase entre o 4 e o 7 de xullo na cidade e permitirá aos asistentes degustar distintas opcións elaboradas con produtos do mar.