InicioSociedadeUn proxecto europeo utilizará as novas tecnoloxías para rastrexar especies de peixe

Un proxecto europeo utilizará as novas tecnoloxías para rastrexar especies de peixe

Un proxecto europeo que utilizará novas tecnoloxías para garantir a rastrexabilidade e a "autenticidade" de especies de peixe desenvolverase co obxectivo de combater a fraude neste ámbito.

PUBLICADO O

Un proxecto europeo que utilizará novas tecnoloxías para garantir a rastrexabilidade e a “autenticidade” de especies de peixe desenvolverase co obxectivo de combater a fraude neste ámbito.

Esta iniciativa, denominada Surefish, conta coa participación da Asociación Nacional de Fabricantes de Conservas de Peixes e Mariscos (Anfaco-Cecopesca), segundo indicou esta entidade nun comunicado.

Deste xeito, aplicaranse Tecnoloxías da Información e a Comunicación (TIC), solucións de ‘blockchain’ ou cadea de bloques e etiquetaxes e embalaxes intelixentes con este fin. Ademais, harmonizaranse e validarán métodos analíticos e sensoriais innovadores e crearase unha rede transnacional de laboratorios.

Así, aspírase a fomentar o consumo de peixe, mellorar a seguridade alimentaria na cadea de subministración e promover a innovación no mesmo. Así mesmo, Surefish permitirá que os consumidores reciban información sobre a rastrexabilidade e a autenticidade do peixe ao que acceden mediante unha aplicación móbil para favorecer a súa confianza no sector pesqueiro mediterráneo.

En concreto, esta iniciativa foi financiada a través de convocatoria da Alianza para a Investigación e a Innovación na área Mediterránea (Curmá) de 2019 do programa Horizonte 2020 da Unión Europea (UE). O orzamento do proxecto ascende a 1,6 millóns de euros e, o seu período de execución, a 36 meses.

COORDINACIÓN

A consultora italiana ENCO SRL coordina Surefish, no que participan 13 socios de Italia, Exipto, Líbano, Tunes e España. Precisamente, no país ibérico, ademais de Anfaco-Cecopesca, colaboran no proxecto o Centro Nacional de Tecnoloxía e Seguridade Alimentaria (CNTA), o Instituto Tecnolóxico da Embalaxe, Transporte e Loxística (Itene), e a empresa de instrumentación geotécnica e estrutural INGE.

O desenvolvemento da iniciativa finalizará coa execución de catro proxectos piloto nos países participantes. Así, a proba principal realizarase en anchoas frescas e marinadas en Tunes. Mentres, en Exipto aplicarase a filetes frescos de tilapia cultivada, en Líbano, a meros frescos, e, España, a atún vermello.

ÚLTIMAS

Chega aos Play Doc ‘Salvaxe, Salvaxe’ un filme ecoloxista galego premiado en Málaga

O filme galego ‘Salvaxe, Salvaxe’ chega a Galicia este mes de maio, despois de...

Encontrado o cadáver dunha muller dentro dun coche aparcado nun parking de Samil

O cadáver dunha muller foi achado dentro dun coche que estaba aparcado nun parking...

A oposición viguesa denuncia que Caballero veta o pronunciamento da Corporación sobre a saída sur e o AVE a Porto

Os grupos da oposición no Concello de Vigo denunciaron este mércores que o goberno...

Saen de prisión os tripulantes do MV Karar coa obrigación de comparecer quincenalmente

Os 14 tripulantes do MV Karar, interceptado en abril de 2020 cando navegaba cara...