Un proxecto europeo que utilizará novas tecnoloxías para garantir a rastrexabilidade e a “autenticidade” de especies de peixe desenvolverase co obxectivo de combater a fraude neste ámbito.
Esta iniciativa, denominada Surefish, conta coa participación da Asociación Nacional de Fabricantes de Conservas de Peixes e Mariscos (Anfaco-Cecopesca), segundo indicou esta entidade nun comunicado.
Deste xeito, aplicaranse Tecnoloxías da Información e a Comunicación (TIC), solucións de ‘blockchain’ ou cadea de bloques e etiquetaxes e embalaxes intelixentes con este fin. Ademais, harmonizaranse e validarán métodos analíticos e sensoriais innovadores e crearase unha rede transnacional de laboratorios.
Así, aspírase a fomentar o consumo de peixe, mellorar a seguridade alimentaria na cadea de subministración e promover a innovación no mesmo. Así mesmo, Surefish permitirá que os consumidores reciban información sobre a rastrexabilidade e a autenticidade do peixe ao que acceden mediante unha aplicación móbil para favorecer a súa confianza no sector pesqueiro mediterráneo.
En concreto, esta iniciativa foi financiada a través de convocatoria da Alianza para a Investigación e a Innovación na área Mediterránea (Curmá) de 2019 do programa Horizonte 2020 da Unión Europea (UE). O orzamento do proxecto ascende a 1,6 millóns de euros e, o seu período de execución, a 36 meses.
COORDINACIÓN
A consultora italiana ENCO SRL coordina Surefish, no que participan 13 socios de Italia, Exipto, Líbano, Tunes e España. Precisamente, no país ibérico, ademais de Anfaco-Cecopesca, colaboran no proxecto o Centro Nacional de Tecnoloxía e Seguridade Alimentaria (CNTA), o Instituto Tecnolóxico da Embalaxe, Transporte e Loxística (Itene), e a empresa de instrumentación geotécnica e estrutural INGE.
O desenvolvemento da iniciativa finalizará coa execución de catro proxectos piloto nos países participantes. Así, a proba principal realizarase en anchoas frescas e marinadas en Tunes. Mentres, en Exipto aplicarase a filetes frescos de tilapia cultivada, en Líbano, a meros frescos, e, España, a atún vermello.