Presentan en Vigo unha aplicación que permite seguir un produto do mar desde a súa captura ata a súa venda

Máis dunha vintena de organizacións españolas de produtores expoñen nun congreso os seus proxectos desenvolvidos en relación coa sustentabilidade.

A inauguración do evento tivo lugar este xoves en Vigo

O primeiro congreso de Organizacións de Produtores Pesqueiros e Acuícolas (OPP), que se celebra en Vigo, acollerá ao longo deste xoves e venres a presentación de iniciativas innovadoras desenvolvidas por estas entidades en relación coa sustentabilidade, como unha aplicación que permite coñecer a rastrexabilidade dos produtos.

En concreto, un dos proxectos pioneiros que se presentarán no evento, que ten lugar durante este xoves e este venres, consiste nunha aplicación que permite realizar un seguimento dun produto do mar desde a súa captura ata a súa venda.

Tal e como explicou o director adxunto do grupo impulsor, Puerto de Celeiro, Eduardo Míguez, esta tecnoloxía tamén permite coñecer as distintas “certificacións” do alimento e, grazas á aplicación do sistema de encriptado blockchain, garante que a información non sexa alterada.

Este proxecto, financiado con fondos europeos, xa se instalou en todos os barcos do grupo e está dispoñible na etiquetaxe de peixe de Carrefour, dado que esta empresa colaborou no seu desenvolvemento.

Ademais, a Organización de Palangreiros da Guarda (Pontevedra) exporá a súa implantación dun sistema de velas ríxidas, similares a á dun avión, nun palangreiro co obxectivo de garantir un aforro de ata un 30 por cento de combustible. Neste momento, realízanse probas en terra para analizar a súa viabilidade.

Mentres, o presidente da OPP 80, Alonso Abreu, detallou que, no congreso, esta organización presentará unha páxina web impulsada para “fidelizar clientes” que permite aos almacenistas realizar compras na lonxa de Ayamonte (Huelva) en tempo real. Ademais, esta plataforma, na que se investiron 10.000 euros, permite informar os buques dos pedidos recibidos.

O congreso de produtores, impulsado pola Organización de Produtores de Pesca Fresca do Porto e Ría de Marín (Opromar), contará cos relatorios de 25 organizacións españolas que, segundo detallou o director xerente da entidade, Juan Carlos Martín, representan máis do 90 por cento do total.